045-5716920 (kantooruren) info@mijnwater.com

Mijnwater 1.0

De natuurlijke energiebron, in de dieper gelegen mijngangen levert warm water en in de hoger gelegen gangen koel grondwater. Door de natuurlijke opwarming van de aarde blijft dit grondwater op een constante temperatuur.

Vijf bronnen
In 2005 werden vijf putten (bronnen) in de ondergrondse steengalerij aangeboord. Twee warme bronnen in het noordelijke deel van Heerlen (op een diepte van 700 meter onder het maaiveld) voor de winning van warm water met een temperatuur van ongeveer 28°C en twee koude bronnen in het zuidelijke deel van Heerlen (op een diepte van 250 meter) voor de winning van koud mijnwater met een temperatuur van ongeveer 16°C. Een vijfde bron ertussen (met een diepte van 350 meter) diende voor het injecteren van afgekoeld warm en opgewarmd koud retour mijnwater.

Acht kilometer aan leidingen
Tot 2012 werden met behulp van een ‘driepijps’ mijnwater distributienetwerk van acht kilometer lang, de zogenaamde ‘backbone’ of hoofdleiding, de eerste installaties gekoppeld om aan twee eindgebruikers warmte en koude te leveren, namelijk aan het complex Heerlerheide Centrum Gen Coel (HHC, woningen, supermarkt, kantoren, gemeenschappelijke voorzieningen, 30.000 m²) en het kantoor van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS, 22.000 m²). In 2008 had Mijnwater de eerste mijnwaterenergiecentrale (Gen Coel) ter wereld.

Individuele aansluiting
Klanten van Mijnwater 1.0 werden dus individueel op het mijnwaternet aangesloten. In elk gebouw werd een energiecentrale met warmtepompen ingezet om de gewenste warmte en koude te leveren, mede afhankelijk van het weer. Het warme water, dus niet heet, is niet geschikt voor consumptie of industrie. Het biedt warmte op relatief lage temperatuur voor verwarming en koude op relatief hoge temperatuur voor koeling van gebouwen en woningen.

Lees meer over Mijnwater 2.0
Minewater 1.0
Gen Coel